Owoce z własnego warzywnika w zielonym sezonie "nabijają" nasze komórki w pożyteczne witaminki i minerały. Właśnie teraz nasycamy się witaminkami-uzupełniamy ewentualne niedobory i szykujemy zapasy na jesienno-zimowy czas. Nasze owoce możemy jeść prosto z krzaczka, można zaryzykować stwierdzenie,że nie potrzebują nawet mycia.
A czy truskawki mogą leczyć?
Z pewnością,wiedząc,że zawierają w 100 gramach: 60 mg witaminy C do tego: witaminy z grupy B: B2,B1,B3 i niewielkie ilości witaminy A, ponadto: potas, wapń,magnez,żelazo,mangan, miedź i siarka .
Truskawki to remedium na:dolegliwości dróg moczowych,wątroby, krwawienia jelitowe, zapalenia jelita cienkiego i okrężnicy, kolkę nerkową, reumatyzym, dnę, astmę oraz anginę- ( napar z liści do płukania ).
100 gram truskawek to 38 kalorii
Kończący się truskawkowy sezon uczciliśmy szybkim tortem bezowym.
A po truskawkach kolej na porzeczki: czarną i czerwoną. Będą dżemy,soki i galaretki, planuję też przygotować szybkie domowe lody z czarnej porzeczki.
Ps. Jadwiga Górnicka i jej poradnik zdrowia: "Apteka natury"- to moja pomoc i wsparcie, z którego korzystałam pisząc tego posta
"Niech jedzenie będzie waszym lekarstwem
a lekarstwo będzie dla was pokarmem" Hipokrates
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz