sobota, 4 lipca 2015

nadziewane liście winogron

Zawsze znajdzie się jakieś jedzenie w ogrodzie -:)-nawet w tym ozdobnym.
Tym razem do zagospodarowania były liście winogron. Pozyskaliśmy je przy okazji cięcia nadmienie rozrastajacej się winorośli właściwej. Greckie dolmades czyli liście winorośli nadziewane doprawionym ryżem.


 Ryż do dolmades dosmaczam: oliwą z oliwek,sokiem z cytryn, suszoną zieloną papryką,pieprzem i solą.
Skręcam jak gołąbki, duszę na patelni z obu stron, wodę zlewam, dolewam oleju rzepakowego i jeszcze chwilę na wolnym ogniu trzymam ( 5 minut). Przekładam do soików,zalewam olejem,zamykam a po ostudzeniu przekładam do lodówki.

najlepsze są młode liście winorośli właściwej


W upalne dni dolmades jest zbawieniem- nie trzeba niczego gotować, tylko wyciągnąć z lodówki zielone zawijątka podać z sałatą i posiłek gotowy.


4 komentarze :

  1. Aż mi ślinka pociekła w tym upalnym dzisiaj dniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Liście prosto z krzewu, bez żadnego preparowania? Bardzo lubie takie gołabki - spróbuje zrobić sama.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. młodych liści nie trzeba wcześniej przygotowywać, wystarczy nadzienie a potem duszenie w wodzie, chwila w ciepłym oleju- i do słoika
      spróbuj warto

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...