Zawsze znajdzie się jakieś jedzenie w ogrodzie -:)-nawet w tym ozdobnym.
Tym razem do zagospodarowania były liście winogron. Pozyskaliśmy je przy okazji cięcia nadmienie rozrastajacej się winorośli właściwej. Greckie dolmades czyli liście winorośli nadziewane doprawionym ryżem.
Ryż do dolmades dosmaczam: oliwą z oliwek,sokiem z cytryn, suszoną zieloną papryką,pieprzem i solą.
Skręcam jak gołąbki, duszę na patelni z obu stron, wodę zlewam, dolewam oleju rzepakowego i jeszcze chwilę na wolnym ogniu trzymam ( 5 minut). Przekładam do soików,zalewam olejem,zamykam a po ostudzeniu przekładam do lodówki.
najlepsze są młode liście winorośli właściwej
W upalne dni dolmades jest zbawieniem- nie trzeba niczego gotować, tylko wyciągnąć z lodówki zielone zawijątka podać z sałatą i posiłek gotowy.
Aż mi ślinka pociekła w tym upalnym dzisiaj dniu ;)
OdpowiedzUsuń-:)
UsuńLiście prosto z krzewu, bez żadnego preparowania? Bardzo lubie takie gołabki - spróbuje zrobić sama.
OdpowiedzUsuńmłodych liści nie trzeba wcześniej przygotowywać, wystarczy nadzienie a potem duszenie w wodzie, chwila w ciepłym oleju- i do słoika
Usuńspróbuj warto