wtorek, 25 czerwca 2013

kwiaty jadalne- cdn

Czy piliście kiedyś sok z kwiatów czarnego bzu ?

Nie rośnie w moim ogrodzie jego kwiaty zebrałam na skraju lasu. Czyściutkie bez objawów żerowania owadów- czyli trochę pracy mniej. Po przemyciu i odwirowaniu w wirówce obskubałam małe białe niezwykle aromatyczne kwiatki. Dodałam je do gorącego syropu, który przygotowałam łącząc i gotując: 1 litr wody, 25 dag ksylitolu oraz wyciśnięty sok z cytryny. Pozwolę przeniknąć aromatom przetrzymując syrop z kwiatkami przez 2-3 dni. Następnie przeleję przez drobne sitko aromatyczny syrop, zagotuję ponownie już bez kwiatków i przeleję do wyparzonych butelek.
Jaki to cudny smak i aromat- przekonajcie się sami.

Na zdrowie


3 komentarze :

  1. Tak, smak jest niesamowity! Dawno temu piłam. Co roku obiecuję sobie, że zrobię sama i zawsze zagapię się. W tym roku to samo, u mnie kwiaty już przekwitły...

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jeszcze kwitną, chyba dorobię tej smakowitości- taki to piękny smak i zapach
    syrop można kupić w Ikea, no nie jest to własny wyrób, ale ...?
    dziękuję za komentarz i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Skusiłas mnie do wypróbowania, bo jak narazie, to suszone kwiaty bzu wykorzystuję do aromatycznej kąpieli ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...