Kroję obrane jabłuszka na cząstki, podsmażam krótko na maśle klarowanym, dodaję łyżkę miodu, łyżkę płatków migdałowych na koniec posypuję mrożonymi owocami żurawiny i już nie smażę.
Gotowe
Lubię masło klarowane używać jako przyprawy, tak przyprawy, pomimo tego,że służy mi ono do podsmażenia to jego nadrzędną rolą jest wzmocnienie smaku. Pozwala również lepiej wchłonąć witaminki z pożywienia. Masło takie jest idealne do przgotowania warzywnych deserów- na przykład: deser z podsmażonej młodej marchewki czy podsmażane młodziutkie strąki groszku cukrowego. To są warzywne deserki, bo warzywa tak przygotowane emanują słodyczą.
a myślałaś może żeby zamiast masła użyć oleju kokosowego?:)
OdpowiedzUsuńsmakowitosci :)
OdpowiedzUsuńArienai
OdpowiedzUsuńtak- to z całą pewnością dobra alternatywa
Avrea
prosty, ale dobry deserek-spróbuj
zawsze czegoś nowego dowiem się z Twoich postów, dlatego lubię tu zaglądać :)
OdpowiedzUsuńoj, bardzo się cieszę, naprawdę bardzo się cieszę
OdpowiedzUsuńdziękuję Ci za pozostawienie komentarza
Dlaczego masło klarowane a nie zwykłe? W czym leży różnica?
OdpowiedzUsuńAgniecha
OdpowiedzUsuńmasło klarowane jest dobrym tłuszczem do smażenia- nie przypala się
powstaje z masła, które poddaje się długiemu procesowi gotowania na bardzo wolnym ogniu
poczytaj tu na wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Masło_klarowane