wtorek, 28 października 2014
ocet winny
Te owoce zbieramy późno- po pierwszych lekkich przymrozkach do koszyków wpadają: winogrona i aronia.
W tym roku zebrane winogrona wykorzystamy do produkcji octu winnego.
A do przygotowania octu wystarczą: dowolne owoce, woda- w ilości potrzebnej do przykrycia owoców i cukier- 2 łyżki na 1 litr wody oraz duży słoik przykryty gazą. Winogron z własnej uprawy nie myjemy, na skórce znajdują dobre drożdże, które będą pracować na nasz ocet winny.
Ps. Jak co roku owoce rosnące najwyżej zostaną na winorośli z myślą o ptakach odwiedzających nasz ogród.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
O - jakbyś czytała w moich myślach! Ostatnio zastanawiałam się jak zrobić samej taki ocet :)
OdpowiedzUsuń