poniedziałek, 25 maja 2015

zieloności-do picia


Korzeń pietruszki pozostawiony przez zimę w glebie na wiosnę w roku następnym daje szybko zieloną nać. A ta zieloność jest wspaniałym remedium na: anemię, bark łaknienia, stany nowotworowe, gościec, kamienie moczowe, pasożyty jelitowe, reumatyzm, skąpomocz, wzdęcia i zakażenia ( wg dr Jadwigii Górnickiej). Ja już od dwóch miesięcy popijam tę zieloność w postaci chłodzącego i odżywczego drinka. Jak go przygotować?
w blenderze miksuję:wodę ze świeżo zerwanym pęczekiem zielonej natki pietruszki ( ilości zieloności to kwestia gustu i dostępnej ilości), dodaję sok z jednej cytryny,łyżkę ksylitolu, łyżeczkę oliwy z oliwek i dwie kostki lodu, -dla mnie pycha i bardzo zdrowo.

20 g natki pietruszki dostarcza 48 mg wit.C, 12 mg prowitaminy A oraz chlorofil, aminokwasy i flawonoidy

3 komentarze :

  1. Uwielbiam natkę pietruszki. : ) Zeszłoroczną mam, a w tym roku nie wzeszła mi, wysiałam jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysia, pietruszka podobnie jak marchew długo kiełkuje przy niesprzyjających warunkach nawet 30-40 dni. Tu potrzeba cieplej wiosny to przyspiesza kiełkowanie, ja w tym roku jeden zagon marchwi po wysiewie przykryłam agrowłókniną pomogło przykryta marchew wzeszła a ta bez przykrycia jeszcze nie. Dlatego też mówię i piszę, że korzenie nie są dobre szczególnie dla początkujących ogrodników ( nie wiem jakim jesteś ogrodnikiem-to nie do ciebie personalnie- to taka ogólna wskazówka)- zanim siewki korzeni wyrosną to chwasty robią swoje i trudno zagon taki opielić.

      Usuń
  2. Podobną miksturę ostatnio mój M. popijał na śniadanko, bo jeszcze ponoć pomaga w odchudzaniu ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...