Bardzo Wam dziękuję.
Odpowiadając na pytanie prezentuję chlebek upieczony w donicy.
Postaram się też wkrótce opublikować pieczenie pizzy i może jeszcze post o kurczaku pieczonym w donicy.
Choć z czasem teraz w zielonym sezonie krucho postaram się dotrzymać złożonej obietnicy.
Zanim pokazałam pieczenie ziemniaków w donicy na ognisku minęły dwa lata -:(,eh You-czas płynie bardzo szybko
***
Najprostszym chlebkiem do takiego pieczenia jest chleb drożdżowy. Ja traktuję go jako deser- czyli podaję zwykle zaraz po upieczeniu z dobrą domową konfiturą lub dżemem. Tym razem zjedliśmy jeszcze ciepły chlebek z dżemem z truskawek, który został podkręcony gorzkim kakao- wyszła z tego taka trochę truskawkowa nutella.Składniki:
3 szkl. mąki pszennej typ 500 ( gdyby ciasto było zbyt ciągnące dodaj więcej mąki)
1 łyżka świeżych drożdży
300 ml ciepłego mleka
3 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła plus dwie łyżki na wierzch ciasta bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
czarnuszka lub inne zioło do posypania wedle uznania
Przygotuj zaczyn: ciepłe mleko+ cukier+ drożdże
Połącz suche składniki, dodaj masło i zaczyn, który ruszył-wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.
Uformuj kulę włóż do glinianej doniczki-pamiętaj na jej dno połóż kawałek papieru do pieczenia ( w przypadku,gdy twoja donica ma dziurkę), pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
Piecz w piekarniku mocno nagrzanym do 220 st.C pierwsze 20 minut następnie obniż temperaturę do 180 st.C i piecz do suchego patyczka- całe pieczenie u mnie około 50 minut.
Ciasto nie powinno być mocną-sztywną kulą jest bardziej lekko klejące i elastyczne, po pierwszym wyrośnieciu, gdy wyjmiesz ciasto z misy oprósz mąką blat i obkręć delikatnie ciasto-dopiero lekko oprószone ciasto włóż do donicy, natnij ostrym nożem wierzch, połóż płatki masła i posyp-lub nie,jak wolisz czarnuszką.
Samo pieczenie w doniczce nie różni się prawie niczym od zwykłego pieczenia. Należy tylko uwzględnić,że jest to wysokie naczynie- więc czas pieczenia będzie trochę dłuższy niż przy pieczeniu na przykład babki drożdżowej ( o takiej samej wadze ciasta) w tradycyjnej formie.
Udanych wypieków w donicy- pozdrawiam
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz