poniedziałek, 8 czerwca 2015

Qura

Aby napisać do Was wystarczy mi czasem jakiś zupełnie niepozorny impuls. Tak było i tym razem- audycja a raczej krótka wiadomość  ze świata nauki streszczona w radiu RMF FM- rzecz o jajkach i ich znaczeniu dla zdrowia człowieka.




Jakiś czasem temu uczepiła się mnie myśl a raczej przekonanie,że dorosły człowiek nie potrzebuje białka odzwierzęcego. Tłumaczyłam to sobie tym,że przecież dorosły człowiek już nie rośnie- więc nie potrzebne mu białko, które głównie jest tkanką budulcową. Jakże się myliłam w swym przekonaniu! O tóż dorosły potrzebuje białko również- potrzebuje go choćby do odbudowy erytrocytów, które wciąż na nowo powstają w naszym organiźmie.
Do budowy erytrocytów mogą pomocne być substancje bioaktywne i witaminy zawarte w jajku.
Bo jak się okazuje jajka to cud z natury- bardzo porządany w naszej diecie.



Dobrze jest wiedzieć- skąd pochodzą jaka, które spożywamy i czym karmione są kury, które te jajka znoszą.
My od wielu lat zaopatrujemy się w jednym gospodarstwie, gdzie kury rosną pod czułym okiem gospodarzy i wyglądają na szczęśliwe. A czym są karmione? zawsze możemy zobaczyć.



Z wyjaśnieniem znaczenia spożywania jaj przychodzą wieści ze świata nauki publikowane w internecie.
Polecam bardzo ciekawy post KLIK opracowany na podstawie wykładu Prof Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu,któryzajmuje się technologią żywności i żywienia.

1 komentarz :

  1. Można spokojnie żyć bez białka odzwierzęcego i bez jajek. Inaczej weganie by powymierali, a wszyscy, których znam czują się wyśmienicie :D Inna sprawa, że jak już się je jajca, to warto, bardzo warto wiedzieć skąd pochodzą i czy kury mają się dobrze.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...