czwartek, 25 lutego 2016

Najlepszy wegański majonez

Mój najlepszy warzywny majonez przygotowany bez jajek to ucierany gotowany ziemniak z dodatkami. Taki majonez jest treściwym energetycznym dodatkiem do pieczonych warzyw. Jest bazą, którą można dosmaczać według własnych potrzeb, może być: czosnkowy lub ziołowy, musztardowy czy ketchupowy.


 Jest wspaniały szczególnie, gdy przygotowany jest z ziemniaków z własnej uprawy -:).
Jego przygotowanie zabiera tylko chwilkę a w lodówce może być przechowywany do trzech dni.


Uprawa własnych bulw jest niezwykle radosnym doświadczeniem, które daje ogrodnicze spełnienie.
O prostej uprawie ziemniaków i moich doświadczeniach możecie poczytać  TU lub TU




Czas na przepis- ziemniaczany pyszny wegemayo


Składniki:

2 ugotowane ziemniaki
1/2 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku np. ryżowego
2 łyżki octu ( nadaje ostrego wyraźnego smaku) można zastąpić sokiem z cytryny lub ostrą musztardą
2 łyżeczki czarnej soli

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze lub za pomocą "żyrafy" i gotowe.


Radosnego gotowania, Happy cooking -:)














2 komentarze :

  1. Muszę sobie zapisać przepis, tylko o czarnę sól będzie ciężej u mnie, pewnie z internet zamówię. Dzieki I pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i bez użycia czarnej soli ona nadaje jajeczny smak i zapach. Majonez jest bardziej neutralny w smaku bez czarnej soli i też dobry.
      Pozdrwiam i radosnego gotowania
      Na zdrowie

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...