Mój najlepszy warzywny majonez przygotowany bez jajek to ucierany gotowany ziemniak z dodatkami. Taki majonez jest treściwym energetycznym dodatkiem do pieczonych warzyw. Jest bazą, którą można dosmaczać według własnych potrzeb, może być: czosnkowy lub ziołowy, musztardowy czy ketchupowy.
Jego przygotowanie zabiera tylko chwilkę a w lodówce może być przechowywany do trzech dni.
Uprawa własnych bulw jest niezwykle radosnym doświadczeniem, które daje ogrodnicze spełnienie.
Czas na przepis- ziemniaczany pyszny wegemayo
Składniki:
2 ugotowane ziemniaki
1/2 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku np. ryżowego
2 łyżki octu ( nadaje ostrego wyraźnego smaku) można zastąpić sokiem z cytryny lub ostrą musztardą
2 łyżeczki czarnej soli
Wszystkie składniki miksujemy w malakserze lub za pomocą "żyrafy" i gotowe.
Radosnego gotowania, Happy cooking -:)
Muszę sobie zapisać przepis, tylko o czarnę sól będzie ciężej u mnie, pewnie z internet zamówię. Dzieki I pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMożna i bez użycia czarnej soli ona nadaje jajeczny smak i zapach. Majonez jest bardziej neutralny w smaku bez czarnej soli i też dobry.
UsuńPozdrwiam i radosnego gotowania
Na zdrowie