środa, 7 listopada 2012

Wrzosy


Wrzosy z końcem października jeszcze ładnie wyglądały. Były dekoracją sezonową i zdobiły wejście do ogrodu, teraz przeniosłam je do rosnącej w warzywniku borówki. Konieczność cięcia była okazją do przygotowania dekoracji pięciominutowej na stół do jadalni.
Wrzosowate to niewymagające rośliny stanowisk kwaśnych. Co należy wiedzieć o ich uprawie ?.
Krzewinki te mają płytki system korzeniowy dlatego konieczne jest ściółkowanie warstwą o grubości 5 cm igliwiem lub korą. Podlewamy rzadko a obficie omijając liście chroniąc je w ten sposób przed rozwojem chorób grzybowych. Przed zimą wszystkie wrzosowate należy dobrze podlać-najlepiej tuż przed zamarznięciem gleby. Cięcia wykonujemy po kwitnieniu: wrzosy późną jesienią a wrzośce  wiosną w maju.
Krzewy wysadziłam na miejsce stałe a następnie je podlałam.
Przyniesione ucięte pędy za pomocą kleju na gorąco przykleiłam do okrągłego pojemnika ze sklejki.

A tak wyglądają zdobiąc stół w jadalni.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...