Wrzosy z końcem października jeszcze ładnie wyglądały. Były dekoracją sezonową i zdobiły wejście do ogrodu, teraz przeniosłam je do rosnącej w warzywniku borówki. Konieczność cięcia była okazją do przygotowania dekoracji pięciominutowej na stół do jadalni.
Wrzosowate to niewymagające rośliny stanowisk kwaśnych. Co należy wiedzieć o ich uprawie ?.
Krzewinki te mają płytki system korzeniowy dlatego konieczne jest ściółkowanie warstwą o grubości 5 cm igliwiem lub korą. Podlewamy rzadko a obficie omijając liście chroniąc je w ten sposób przed rozwojem chorób grzybowych. Przed zimą wszystkie wrzosowate należy dobrze podlać-najlepiej tuż przed zamarznięciem gleby. Cięcia wykonujemy po kwitnieniu: wrzosy późną jesienią a wrzośce wiosną w maju.
Krzewy wysadziłam na miejsce stałe a następnie je podlałam.
Przyniesione ucięte pędy za pomocą kleju na gorąco przykleiłam do okrągłego pojemnika ze sklejki.
A tak wyglądają zdobiąc stół w jadalni.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz