czwartek, 22 sierpnia 2013

czas na, ciemne kuleczki

Z serii: "wprost z ogrodu na talerz" dziś o jeżynach, które w tym roku bardzo obrodziły. Moje niepodwiązane krzaczki aż uginają  się pod ciężarem bardzo zdrowych ciemnych kuleczek.


Deser-galaretkę z jeżynami przygotowuję tak:
-zasypuję świeżo zerwane jeżyny ksylitolem, nastawiam na ogień i leciutko podgrzewam
po zdjęciu z palnika zostawiam owoce z cukrem na jakieś 2 godziny
- w oddzielnym naczyniu przygotowuję agar-agar stosownie do ilości owoców, możecie użyć rozpuszczonej żelatyny
- łączę owoce, które puściły sok z rozpuszczonym zagęstnikiem
- wykładam do szklanej misy
- umieszczam w lodówce do lekkiego schłodzenia

Rada
czy pamiętacie ?, aby wyczuć i rozkoszować się smakiem owoców galaretka nie powinna być zbyt zwięzła i bardzo lodowata.



3 komentarze :

  1. avrea
    samo dobro z natury- po prostu super food
    polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, a w moich okolicach nie ma w tym roku jeżyn, trzeba będzie się wybrać gdzieś dalej na poszukiwanie, bo warto,
    dzięki za inspiracje!
    pozdrawiam,
    M.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...