środa, 24 września 2014

jesienna dieta


Zmiana pory roku zmienia diametralnie naszą dietę. Powoli zaczynamy myśleć o: korzeniach, przetworach, kaszach, bulwach oraz kapustnych. Dziś zatrzymany w kadrze- jarmuż. Dla mnie to cudny obiekt do fotografowania, uważam go chyba za najpiękniejsze warzywo. Jego karbowane i cieniowane liście to nie tylko kulinarne produkty- to również bardzo trwała ozdoba wnętrz w wazonie. Tak, tak wystarczy jedna łodyga a nawet i mniejszy fragment, woda i ładny wazon- najlepiej wielki, nie ogromny wazon a w nim- gwiazda salonów- jarmuż. Z salonów przejdźmy do bardziej przyziemnych rzeczy- do talerza, gdyż jarmuż od kuchni też prezentuje się nieźle: potrawka pomidorowa z siekanym jarmużem, zielony surowy koktajl- dla miłośników RAW FOOD, pieczone czipsy, czy duszony jarmuż a'la modra kapusta. Wybór przepisów jest ogromny a jego kulinarne możliwości nieskończone- polecam waszej uwadze jarmuż. Zdrowy, smaczny i możliwy już do kupienia na straganch i w sklepach z tzw. zdrową żywnością.


Jedna zerwana łodyga to obiad dla naszej czwórki. Jest tak duży, gdy pozwoli mu się swobodnie rozrosnąć, że aby go umyć wykorzystałam dno taczki ogrodowej. Namaczam liście w wodzie- w ten sposób pozbywam się " niechcianych gości" i drobinek piasku. Po dokładnym umyciu "delikwenta" w zaciszu ogrodowym zapraszam go do kuchni.



9 komentarzy :

  1. Mam odmianę czerwoną jarmużu. Wygląda niesamowicie. Polecam. Polecam też kapustę palmową/toskańską. Jest piękna i smaczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czerwony jarmuż-znam, ale ta kapusta to dla mnie nowość.

      Usuń
  2. Witam. Uwielbiam jarmuż duszony z marchewką i cebulką:) I dodaję do soku:) Przyłączam się do peanów na cześć jarmużowego piękna i pożyteczności. I wspaniały walor - mróz mu nie straszny, jest w ogrodzie do grudnia u nas nawet:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi podzielać z Tobą cudowności i smakowitości z natury- pozdrawiam

      Usuń
  3. Jarmuż miał się pojawić w moim ogrodzie, ale sezon mi uciekł. Na szczęście co się odwlecze... Za rok będzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dobra roślinka jadalna a przy tym mało wymagająca w uprawie dla osób, które są zabiegane
      trzeba tylko uważać na zielonych "podjadaczy"

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy pomysł ze wstawieniem go do wazonu! Masz może jakieś fotografie? Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    Dom Przy Wiosennej 5

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko uwiecznię jarmuż w wazonie to bez wątpienia się nim podzielę -:)
      dziękuję za zaproszenie

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...