środa, 24 września 2014
jesienna dieta
Zmiana pory roku zmienia diametralnie naszą dietę. Powoli zaczynamy myśleć o: korzeniach, przetworach, kaszach, bulwach oraz kapustnych. Dziś zatrzymany w kadrze- jarmuż. Dla mnie to cudny obiekt do fotografowania, uważam go chyba za najpiękniejsze warzywo. Jego karbowane i cieniowane liście to nie tylko kulinarne produkty- to również bardzo trwała ozdoba wnętrz w wazonie. Tak, tak wystarczy jedna łodyga a nawet i mniejszy fragment, woda i ładny wazon- najlepiej wielki, nie ogromny wazon a w nim- gwiazda salonów- jarmuż. Z salonów przejdźmy do bardziej przyziemnych rzeczy- do talerza, gdyż jarmuż od kuchni też prezentuje się nieźle: potrawka pomidorowa z siekanym jarmużem, zielony surowy koktajl- dla miłośników RAW FOOD, pieczone czipsy, czy duszony jarmuż a'la modra kapusta. Wybór przepisów jest ogromny a jego kulinarne możliwości nieskończone- polecam waszej uwadze jarmuż. Zdrowy, smaczny i możliwy już do kupienia na straganch i w sklepach z tzw. zdrową żywnością.
Jedna zerwana łodyga to obiad dla naszej czwórki. Jest tak duży, gdy pozwoli mu się swobodnie rozrosnąć, że aby go umyć wykorzystałam dno taczki ogrodowej. Namaczam liście w wodzie- w ten sposób pozbywam się " niechcianych gości" i drobinek piasku. Po dokładnym umyciu "delikwenta" w zaciszu ogrodowym zapraszam go do kuchni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Mam odmianę czerwoną jarmużu. Wygląda niesamowicie. Polecam. Polecam też kapustę palmową/toskańską. Jest piękna i smaczna.
OdpowiedzUsuńCzerwony jarmuż-znam, ale ta kapusta to dla mnie nowość.
UsuńWitam. Uwielbiam jarmuż duszony z marchewką i cebulką:) I dodaję do soku:) Przyłączam się do peanów na cześć jarmużowego piękna i pożyteczności. I wspaniały walor - mróz mu nie straszny, jest w ogrodzie do grudnia u nas nawet:)
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi podzielać z Tobą cudowności i smakowitości z natury- pozdrawiam
UsuńJarmuż miał się pojawić w moim ogrodzie, ale sezon mi uciekł. Na szczęście co się odwlecze... Za rok będzie :)
OdpowiedzUsuńto dobra roślinka jadalna a przy tym mało wymagająca w uprawie dla osób, które są zabiegane
Usuńtrzeba tylko uważać na zielonych "podjadaczy"
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł ze wstawieniem go do wazonu! Masz może jakieś fotografie? Pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńDom Przy Wiosennej 5
Jak tylko uwiecznię jarmuż w wazonie to bez wątpienia się nim podzielę -:)
Usuńdziękuję za zaproszenie