Przyniosłam ogórków gruntowych, które trzeba było spożytkować.
Pokrojone wzdłuż ogórki zalałam słodko-ostrą zalewą octową- po maceracji ogórki nabiorą ciekawego aromatu i nie stracą na chrupkości. Ogórki te są wciągającą przekąską-jak popcorn jedzony podczas oglądania filmu-niektórzy nie mogą przestać -:)
Ogórki w zalewie chili
proporcje zalewy na 2 kg ogórków gruntowych
2 szklanki wody
1/4 szklanki octu winnego ( jabłkowego lub z róży)
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
3 płaskie łyżki soli
3 płaskie łyżki sosu słodko-ostrego chili
2 łyżki chili w proszku
Wykonanie
Zagotować zalewę bez dodawania chili, przestudzić płyn i teraz dodać chili w proszku i ostry sos,
zalać ogórki,docisnąć talerzykiem, pozostawić na noc.
Rano ogórki są już gotowe-można chrupać na bierząco-prosto z miski, można też przełożyć do słoików i przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.
Robię dzisiaj tyle , że z ogórków z targu bo nie mam swoich.Dziękuję za pomysł.
OdpowiedzUsuńpowodzenia -:)
Usuńserdeczności posyłam
Czy te ogóreczki nadają się do przechowywania na zimę ? Czy można je marynować?
OdpowiedzUsuńchyba źle napisałam, chodzi o wekowanie. Czy można je na zimę wekować?
OdpowiedzUsuńJa nie pasteryzowałam tych ogórków nigdy-robię je z własnych ogórków a tych mam zwykle
Usuńna bieżące potrzeby. Nasze po prostu nie doczekują do zimy. W rodzinie ogórki te były przechowywane bez pasteryzacji przez kilka miesięcy w zimnym garażu i nie psuły się,ale do przygotowania zalewy zamieniono ocet winny ( to żywy twór) na ocet spirytusowy 10 %.
może dla pewności poszukaj w sieci informacji
pozdrawiam
Przepis brzmi kusząco. Musze sobie zapisać :)
OdpowiedzUsuńi smaczne jest, a dzięki zamianie octów ogórki pozostają kruche
Usuńpolecam