A sierpnień,na przykład, to czas, aby wykonać drugie i ostatnie cięcie formujące żywopłotu iglastego. Hmn...wiem, ale jak zwykle jesteśmy spóźnieni- jakiś tydzień no może dwa. Nic się nie stanie o ile jesień będzie łagodna i nie pojawią się trzaskające mrozy na koniec października :-). Wiem,że późne cięcie utrudnia gojenie się ran, przez które mogą wnikać patogeny.Wiem, że poranki i wieczory bywają już dżdżyste i wilgotne.Wiem,że już wiele razy spóźniliśmy się z systematyczną pielęgnacją w ogrodzie-cóż, jednak dziś tniemy thuje.
Do cięcia użyliśmy elektrycznych nożyc ( sekatorów mechanicznych). Są one niezastąpione przy dużych żywopłotach, bardzo ułatwiają i przyspieszają pracę. Formowanie iglaków w pierwszych latach po posadzeniu było moją domeną, teraz gdy żywopłot osiągnął docelową wysokość dwóch metrów pracę tę wykonuje mój mąż.
Najkorzystniej ciąć żywopłot tak,aby w przekroju poprzecznym uzyskać formę trapezu.U podstawy powinien być on szerszy i lekko zwężać się ku górze. Dzięki temu światło łatwiej dociera do dolnych partii krzewów. Takie kształtowanie zapobiega ogołacaniu się u dołu roślin.
Chyba trochę przesadzam z tą obawą przed późnym cięciem. Prawidłowo cięcie formujące powinno przeprowadzać się: pierwsze: wiosną i ostatnie: latem, a mamy przecież jeszcze lato. Byłoby mi jednak żal tej zwartej ładnej zielonej ściany tak pieczołowicie pielęgnowanej przez 10 lat. Żywopłot ten założyliśmy z myślą o osłonięciu części rekreacyjnej od wiejących,uciążliwych wiatrów. Teraz stanowi on idealną przesłonę oraz tło dla nasadzeń wewnątrz ogrodu. Tuje z powodu nagminnego sadzenia nie cieszą się dobrą sławą, ja rozumiem jednak,że mogą być alternatywą dla płotu stałego w miejscach gdzie szybka i zwarta przesłona jest konieczna.
Ścinamy całkowicie młode przyrosty,które od wiosennego cięcia wynoszą około 50 cm.
Pędy wygrabiamy, pakujemy do worków i oddajemy na składowisko.
Nie mogę powstrzymać się i przemycam na koniec wątku temat kulinarny. Proste, szybkie, smaczne i zdrowe danie: parzone brokuły z serem greckim feta i prażonymi ziarnami słonecznika.
prosto i przepysznie :-) |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz