poniedziałek, 10 grudnia 2012

Zimowe dni

Sypnęło śniegiem zrobiło się zimowo. Biały puch ściele podłogę puchowym dywanem i zakłada firanki posypując korony drzew. W domu towarzyszy nam ciepły płomyk palonych świec a może i ogień w kominku.
Nie wszyscy potrafią lub mają czas na wypiekanie wymyślnych ciast. Niektórzy z nas po prostu sprawdzają się lepiej w daniach rybnych czy mięsnych są tacy,którzy opanowali do perfekcji przygotowywanie sałat i dresingów. Ale na Święta coś trzeba upiec. Dla zabieganych, zapracowanych polecam szybkie i proste w wykonaniu ciastka maślane. Przepis podstawowy co oznacza,że można go dowolnie modyfikować dodając różne składniki.         Jak modyfikować o tym za chwilę.

Kruche maślane

200 gram masła
200 gram mąki pszennej
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
Zagnieć szybko ciasto, po wyrobieniu schłodź w lodówce jakieś 30 minut.
Zasada- tyle ile masła-tyle mąki, ciasto może trochę się kruszyć po rozwałkowaniu na brzegach-nic nie szkodzi.

Chcesz upiec waniliowe ciasteczka- dodaj cukier wanilinowy i wybrane "wnętrze"  laski wanilii.
Ciasteczka czekoladowe dodaj potłuczoną białą lub/i gorzką czekoladę.
Orzechowe dodaj potłuczone orzechy-takie jakie lubisz.
Pomarańczowe- kandyzowana skórka pomarańczy plus cząstki gorzkiej czekolady.

Rozwałkuj schłodzone ciasto, wykrawaj ciasteczka. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C  do czasu zarumienienia- jakieś 15-20 minut. Udekoruj rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem albo jeszcze inaczej.
Smacznego



3 komentarze :

  1. Anonimowy12/10/2012

    Przepis wypróbuję gdyż należę do kulinarnych leniuchów -:). Ten post bardzo w moim guście

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez lubie bardzo przepisy "dla leworęcznych", przy których nie trzeba sie bardzo napracować:)
    pozdrawiam cieplutko
    m.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem takie proste przepisy bywają genialne.Najważniejsze ,że świeże i smaczne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...