Dziś prosty przepis na postny obiad, zbliżają się Święta a przed nim postne dni. Poniżej przepis na placki z gotowanych ziemniaków.
Składniki
6 średnich ugotowanych ziemniaków, w innej wersji mogą być bataty ( słodkie ziemniaki)
2 małe starkowane cebule
pojemnik sera Ricotta lub sera typu feta
10 dag tarkowanego sera żółtego, w 2 wersji parmezanu
2 małe jajka
Przyprawy
garść suszonej pogniecionej mięty, można zamienić na czubrycę
łyżka czosnku suszonego
łyżka pieprzu
sól wg upodobań
Wykonanie
Do ugotowanych, odcedzonych i gorących ziemniaków dodajemy przyprawy i pozostawiamy w zamkniętym garnku ok. 10 minut do przeniknięcia aromatów. Następnie dodajemy resztę składników i tłuczkiem traktujemy wszystkie składniki- powstaje jednolita gęsta masa. Lepimy małe placuszki, które suszymy na patelni na małej ilości oleju z obu stron. I gotowe, smacznego. Do takiego posiłku dodajemy surówkę na przykład z selera.
Smacznego :-)
Surówka, która w tle przygotowana jest z selera. Tarkowany seler mieszam z sosem na bazie jogurtu naturalnego, dodaję kilka łyżek ketchupu EKO, garść suszonych liści czosnku niedźwiedziego, łyżeczkę suszonej wędzonej papryki i gotowe.
Na Święta możecie jeszcze uprawiać kiełki, którymi udekorujecie świąteczne dania.
Długo kiełkują kapustne- już trochę na nie za późno,ale spokojnie możecie uprawiać kiełki rzeżuchy czy rzodkiewki.
mmm moje sobie rosna :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis:))moje kiełki też rosną:))
OdpowiedzUsuńno,to jesteśmy zakiełkowani- fajnie i jak zdrowo -:)
OdpowiedzUsuńposyłam serdeczności na święta