środa, 3 kwietnia 2013

..."mój buraczku, mój czerwony."


Buraki nigdy nie sprawiły mi żadnej niespodziewanki. Mogę zatem powiedzieć, że to dobre warzywo do uprawy.
Po przygotowaniu zagonu ( odchwaszczeniu, spulchnieniu i zagrabieniu) wysiewamy nasionka wprost do rozluźnionej ziemi w rzędy. Nasiona są duże i nie sprawią trudności nawet początkującym ogrodnikom.
Po wschodzie młode siewki należy przerywać tak, aby umożliwić prawidłowy wzrost korzeniom.
Jeżeli chwilę się spóźnisz z przerywką, nie ma problemu. Przerwiesz trochę większe siewki i przygotujesz z nich chłodnik.
Ja preferuję odmiany podłużne, które nie są łykowate, na przykład odmianę "Opolski".

Termin siewu

Wprost do gruntu wysiewamy:
na początku kwietnia* do spożycia na bieżąco
koniec maja, początek czerwca z przeznaczeniem do przechowywania zimowego

* oczywiście o ile pozwolą na to warunki pogodowe -:(

W tym roku uprawiać będę również po raz pierwszy piękny burak liściowy i na pewno bardzo smaczny. Siejemy go do gruntu od połowy kwietnia do końca czerwca. Odmiana 'Rhubarb Chard' jest bardzo dekoracyjna- nadaje się również do uprawy w pojemniku- pamiętajcie tylko o regularnym podlewaniu w uprawie pojemnikowej.

4 komentarze :

  1. ehhh w tym roku wszystko będzie opóźnione :( a już by się chciało "pogrzebać" w zagonku

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak, to chyba czas próby dla wszystkich zielonych
    zapowiada się naprawdę bardzo pracowity sezon, czyli wszystko na raz,

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak w końcu spełnia się moje marzenia to w małym zagajniku posieje takie to właśnie buraki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agata życzę-SPEŁNIENIA

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...