wtorek, 17 września 2013

burak liściowy

Liście buraka odmiany liściowej przyrządza się podobnie jak liście szpinaku. Podsmarza na masełku i doprawia miażdżonym czosnkiem. Łodygi natomiast lekko podgotowuje się i przygotowuje podobnie jak szparagi. Łącząc obydwa otrzymujemy smaczny farsz do pieczonej tarty. Zieleninę "utapiamy" w sosie beszamelowym a smak wzmacniamy posypując ulubionym serem lub mieszanką kilku wybranych serów. Prosto i przepysznie- absolutnie

Uprawa buraczanych liści nie nastręcza trudności. Piękny i bujny wzrost gwarantowany jest na podłożu bogatym w kompost. Przed siewem zapoznaj się z podanym terminem siewu, gdyż niewłaściwy termin może być przyczyną wyrastania w pędy kwiatostanowe.






2 komentarze :

  1. Oj, a dla mnie to zmora wakacji na wsi w dzieciństwie. Jeden z nielicznych smaków, który całkiem mi nie podszedł.
    Jedno trzeba przyznac burakowi: jest pięny. A ze smakiem - trzeba wyrobić swoje własne zdanie..
    Pozdrawiam!
    m.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie szpinak nie był cenionym daniem, ale cóż w dorosłym życiu zastosowałam zasadę-"zjedz tę żabę" i wyniosłam szpinak "na salony"
      pozdrawiam dziękując za odzew

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...