środa, 12 lutego 2014

prosty placek warzywny

Taki placek warzywny piekę, gdy chcemy na szybko zjeść coś ciepłego.
Przygotowany na bazie mąki, można tu użyć swojej ulubionej, bez dodatku drożdży czy proszku do pieczenia, ale za to z nutką aromatycznych ziół. Placek jest cienki i lekko chrupiący.
Jeszcze szybsza wersja to użycie zamast pieczonego spodu po prostu chleba pokrojonego na kromki i zapieczonego wraz z dodatkami.


Wszystkie suche składniki na spód umieszczam w malakserze- krótko i szybko miksuję. Wykładam ciasto na stolnicę lekko opruszoną mąką, wałkuję prostokąt wielkości dużej czarnej  blachy wyjętej z piekarnika. Po rozwałkowaniu ciasto wykładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto posmarowane ketchupem BIO wykładam dodatki, piekę około 30 minut i już, gotowe.


W sezonie letnim po upieczeniu posypuję placek rukolą, ale teraz używam świeżego pokrojonego jarmużu. Nadaje on lekką orzechową nutkę. Koniecznie na każdy kawałek ( po upieczeniu ) spływa dobrej jakości oliwa z oliwek tłoczona na zimno. Zjadamy na ciepło zaraz po upieczeniu.
To wszystko, prosto, dość szybko i smacznie.


5 komentarzy :

  1. Placek jest przepyszny! Na pewno będę eksperymentować z różnymi zestawami warzywnymi...suszone pomidory... bakłażan? Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, to ja dziękuję
      pomysł na placek może rozwijać się też w stronę mięsno-rybną

      Usuń
  2. Jako dyletantka kuchenna ;) zapytam - w jakiej temperaturze pieczesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekę w temperaturze 180 st.C z włączoną dolną grzałką i termoobiegiem

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...