Taki placek warzywny piekę, gdy chcemy na szybko zjeść coś ciepłego.
Przygotowany na bazie mąki, można tu użyć swojej ulubionej, bez dodatku drożdży czy proszku do pieczenia, ale za to z nutką aromatycznych ziół. Placek jest cienki i lekko chrupiący.
Jeszcze szybsza wersja to użycie zamast pieczonego spodu po prostu chleba pokrojonego na kromki i zapieczonego wraz z dodatkami.
Wszystkie suche składniki na spód umieszczam w malakserze- krótko i szybko miksuję. Wykładam ciasto na stolnicę lekko opruszoną mąką, wałkuję prostokąt wielkości dużej czarnej blachy wyjętej z piekarnika. Po rozwałkowaniu ciasto wykładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto posmarowane ketchupem BIO wykładam dodatki, piekę około 30 minut i już, gotowe.
W sezonie letnim po upieczeniu posypuję placek rukolą, ale teraz używam świeżego pokrojonego jarmużu. Nadaje on lekką orzechową nutkę. Koniecznie na każdy kawałek ( po upieczeniu ) spływa dobrej jakości oliwa z oliwek tłoczona na zimno. Zjadamy na ciepło zaraz po upieczeniu.
To wszystko, prosto, dość szybko i smacznie.
Placek jest przepyszny! Na pewno będę eksperymentować z różnymi zestawami warzywnymi...suszone pomidory... bakłażan? Dziękuję!
OdpowiedzUsuńSuper, to ja dziękuję
Usuńpomysł na placek może rozwijać się też w stronę mięsno-rybną
Jako dyletantka kuchenna ;) zapytam - w jakiej temperaturze pieczesz?
OdpowiedzUsuńpiekę w temperaturze 180 st.C z włączoną dolną grzałką i termoobiegiem
UsuńMmmmniam
OdpowiedzUsuń