środa, 23 stycznia 2013

Burgery z fasoli białej

Fasolę zwykłą można uprawiać z powodzeniem we własnym ogrodzie. należy wiedzieć,że jest to roślina ciepłolubna, nie wysiewamy jej do gruntu wcześniej niż po 15 maja. Można w domu przygotować własne rozsady i po 15 maja wysadzić duże zahartowane sadzonki.
Uprawiając własne warzywka mamy pewność,że wiemy co jemy.
Uprawa i gotowanie potraw z własnych warzyw daje dużą satysfakcję. 

 Tak, można zrobić burgery bezmięsne. To propozycja dla wszystkich,którym nie po drodze z mięskiem i jego przetworami. Do pysznej świeżo upieczonej bułeczki włóż kotlecik przygotowany z białej fasoli, obtoczony w otrębach pszennych i smażony na oleju słonecznikowym. Dodaj plasterek: sałaty- teraz rzymskiej, pomidora, cebuli i polej sosem pomidorowym na bazie jogurtu naturalnego.
 Namocz i ugotuj białą fasolę  w ilości odpowiedniej dla Ciebie. Obierz z wierzchniej białej skórki zmiel i dopraw powstałą masę. Ja dodaję dużo zielonego- mrożonej pietruszki, jedno jajko, pieprz,sól-oszczędnie, mielony kmin, kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, dodaję też wodę z gotowania fasoli ażeby rozlużnić i uniknąć efektu suchego kotleta. Formuję krążki, obtaczam w otrębach i smażę z obydwu stron.
Fasola zawiera dużo białka roślinnego,potas,wapń i fosfor, jest kaloryczna wprost idealna na mroźne  zimowe  dni. Trawienie jej wspomaga kmin i majeranek dodany do gotowych dań.
Zawsze, gdy gotuję fasolę na kotlety przesadzę z ilością. Masy powstaje bardzo dużo,dzielę ją na dwie części. Jedną odkładam na kotlety a drugą wykorzystuję do przygotowania pasty na chleb-pszenny tostowy.
Lubię to połączenie: chrupki chleb i fasolowa pasta.
Jak doprawić białą pastę:
pietruszką lub majerankiem ( wersja z majerankiem udaje smalec)
tarkowane jabłuszko, dosmaczam solą i  pieprzem, wszystko mieszam a na wierzchu układam przesmażoną białą cebulkę.

Smacznego

6 komentarzy :

  1. ciekawy przepis nigdy nie jadłam kotlecików z fasoli musze spróbować :)) i przepis na zdrowy smaluszek mmm
    pozdrawiam
    Ag

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię białą fasolę,tę ogromną:))uwielbiam ją w barszczu:)))podsunęłaś mi pomysł,że mogę posadzić fasolę,nawet na balkonie w skrzyni:)))

    OdpowiedzUsuń

  3. Avrea
    zimą potrzebujemy energii z pożywienia fasola sprawdza się idealnie i jest zdrowa
    bozenas
    fasola w pojemniku na tarasie to jest to! pamiętaj o podporach (tyczkach,po których będzie mogła się piąć)

    OdpowiedzUsuń
  4. o Rany musze to napisać jesteś wspaniała cieszę się ze tu trafiłam wprost od Laurentino na pewno wypróbuje te przepisy , niestety hodować prócz ziół nie mam co i jak , bez balkonu i za oknami nawet sie nie da bo parapety pod skosem buuuuuuu pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię fasolę zimową porą:) Może wykorzystam Twój przepis. Dziękuję za kalendarz, muszę teraz znaleźć w moim miasteczku miejsce, gdzie go wydrukują. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. House full of dreams
    bardzo dziękuję za przeuroczy komentarz, to wspaniale,że uprawiasz własne ziółka, szczypior z białej cebuli, pietruszka z korzenia a może bazylia, kolendra? wspaniale

    PP
    Myślałam,że mogła wyjść już z "mody", ale widzę,że fasolę się jeszcze je- to dobrze. Jest tania, pożywna i dostarcza naszej biologicznej fabryce biopierwiastki. Po prostu cudo!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...