środa, 3 kwietnia 2013
..."mój buraczku, mój czerwony."
Buraki nigdy nie sprawiły mi żadnej niespodziewanki. Mogę zatem powiedzieć, że to dobre warzywo do uprawy.
Po przygotowaniu zagonu ( odchwaszczeniu, spulchnieniu i zagrabieniu) wysiewamy nasionka wprost do rozluźnionej ziemi w rzędy. Nasiona są duże i nie sprawią trudności nawet początkującym ogrodnikom.
Po wschodzie młode siewki należy przerywać tak, aby umożliwić prawidłowy wzrost korzeniom.
Jeżeli chwilę się spóźnisz z przerywką, nie ma problemu. Przerwiesz trochę większe siewki i przygotujesz z nich chłodnik.
Ja preferuję odmiany podłużne, które nie są łykowate, na przykład odmianę "Opolski".
Termin siewu
Wprost do gruntu wysiewamy:
na początku kwietnia* do spożycia na bieżąco
koniec maja, początek czerwca z przeznaczeniem do przechowywania zimowego
* oczywiście o ile pozwolą na to warunki pogodowe -:(
W tym roku uprawiać będę również po raz pierwszy piękny burak liściowy i na pewno bardzo smaczny. Siejemy go do gruntu od połowy kwietnia do końca czerwca. Odmiana 'Rhubarb Chard' jest bardzo dekoracyjna- nadaje się również do uprawy w pojemniku- pamiętajcie tylko o regularnym podlewaniu w uprawie pojemnikowej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
ehhh w tym roku wszystko będzie opóźnione :( a już by się chciało "pogrzebać" w zagonku
OdpowiedzUsuńoj tak, to chyba czas próby dla wszystkich zielonych
OdpowiedzUsuńzapowiada się naprawdę bardzo pracowity sezon, czyli wszystko na raz,
Jak w końcu spełnia się moje marzenia to w małym zagajniku posieje takie to właśnie buraki;)
OdpowiedzUsuńAgata życzę-SPEŁNIENIA
OdpowiedzUsuń