Wiśnie zamknięte w słoiku roku ubiegłego wypełniły wnętrze kukurydzianej bułeczki
Recepta wypieku
Składniki:
300 g mąki kukurydzianej
3 żółtka+ 3 czubate łyżki cukru
1/2 szk. kwaśnej śmietany
1/2 kostki rozpuszczonego letniego masła
4 dag drożdży+ 3 łyżki cukru+ 1łyżka letniej wody= zaczyn
szczypta soli
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką wody odstawić do czasu aż drożdże "ruszą".
Żółtka utrzeć z cukrem następnie dodać śmietanę, rozpuszczone masło, drożdże i mąkę kukurydzianą- wymieszać składniki. Zagnieść ciasto i odstawić na 15 minut. Po tym czasie formować bułeczki, które nadziewać owocami wedle życzenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st.C około 20 minut do złotego koloru.
Proste słodkości na "dzień dobry", zacznij dzień ze świeżo upieczoną bułeczką kukurydzianą.
Ciasto możesz przygotować wieczorem- przechowuj do rana w lodówce. Uformuj bułeczki, nadziej owocami, wstaw do piekarnika. Bułki się pieką- a ty?- przygotuj się do pracy -:)
SMACZNEGO
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz