niedziela, 6 kwietnia 2014

ciasteczka bez glutenu

Moda?, konieczność?, obawa?, wiedza? czy chęć doświadczania nowego kieruje nas do poszukiwania nowych smaków w kuchni. Ja z czystej ciekawości przygotowałam bułeczki kukurydziane, które dziś wam prezentuję i przepisem się dzielę. Bez mąki pszennej-bez glutenu, nie mocno przesłodzone,ale ze słodką owocową wkładką ze słoika. Jeżeli nie eksperymentujecie w kuchni to smak i tekstura bułki może być dla was zaskoczeniem, ale jeżeli lubicie kulinarne eksperymenty- grzejcie już piekarnik.

Wiśnie zamknięte w słoiku roku ubiegłego wypełniły wnętrze kukurydzianej bułeczki


Recepta wypieku

Składniki:

300 g mąki  kukurydzianej
3 żółtka+ 3 czubate łyżki cukru
1/2 szk.  kwaśnej śmietany
1/2 kostki rozpuszczonego letniego masła
4 dag drożdży+ 3 łyżki cukru+ 1łyżka letniej wody= zaczyn
szczypta soli

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką wody odstawić do czasu aż drożdże "ruszą".
Żółtka utrzeć z cukrem następnie dodać śmietanę, rozpuszczone masło, drożdże i mąkę kukurydzianą- wymieszać składniki. Zagnieść ciasto i odstawić na 15 minut. Po tym czasie formować bułeczki, które nadziewać owocami wedle życzenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st.C około 20 minut do złotego koloru.

Proste słodkości na "dzień dobry", zacznij dzień ze świeżo upieczoną bułeczką kukurydzianą.
Ciasto możesz przygotować wieczorem- przechowuj do rana w lodówce. Uformuj bułeczki, nadziej owocami, wstaw do piekarnika. Bułki się pieką- a ty?- przygotuj się do pracy -:)



SMACZNEGO

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...