poniedziałek, 2 marca 2015

kiełkowanie

Ciepły marzec rozpoczyna zielony uprawowy sezon, rozpoczyna go kiełkowanie nasion.
Cała moc zgromadzona w małym wyschniętym nasionku uderza teraz  z ogromną siłą by wydać plon-by gatunek mógł przetrwać.
Co będzie można wkrótce siać i sadzić?, wszystkie te warzywa, które nie boją się zimna: koper, marchew,pietruszka, rzodkiewka, cebula dymka i czosnek.


A w domu można uprawiać kiełki-pełne dobrych enzymów i witamin, można pędzić cebule na szczypiorek, można też wysiewać rzeżuchę czy rukolę przeznaczoną do bieżącej konsumpcji.

Poniżej dla chętnych nowa karta kalendarza do pobrania-marzec 2015


2 komentarze :

  1. Jaka to radość móc patrzeć na te maleńkie kiełki, które wychodzą z ziemi. Ja przez ostatnie dwa dni poczyniłam pierwsze siewy na rozsady - serce aż fruwa z radości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakbyś wywołała wilka z lasu, bo właśnie przygotowałam post o " fruwaniu" a raczej o uskrzydlaniu, pozostańmy w kontakcie
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...