czwartek, 28 marca 2013

pomarańczowy-tanie gotowanie

Na szybko, tanio i w kolorze pomarańczowym. To myśl przewodnia dzisiejszego gotowania.
A zatem,

marchewkowy krem
 Składniki

2 duże marchewki
2 łyżki oleju roślinnego
3 szklanki mleka roślinnego
5 łyżek syropu z agawy
laska cynamonu
łyżka prawdziwej wanilii
3 łyżki skrobi kukurydzianej
łyżka otartej skórki z pomarańczy

Wykonanie

Na patelni z 2 łyż. oleju smażę tarkowaną marchew-około 10 minut do czasu przyjemnego słodkiego zapachu. Gotuję w międzyczasie mleko ( pół szklanki odlewam) z umieszczoną laską cynamonu, skórką pomarańczową i wanilią, w szklance z pozostałym mlekiem dodaję mąkę. Następnie do gotujacego się mleka dodaję podsmażoną marchew, gotuję jeszcze przez chwilę, wyjmuję cynamon i miksuję. Ponownie zagotowuję, dodaję mleko z mąką i energicznie mieszam- gotowe, rozlewam do pucharków, posypuję startym cynamonem odstawiam na chwilę i zajadam. 
Krem dobry jest zarówno na ciepło jak i schłodzony podany na zimno.

Smacznego :-)

placek marchewkowy bez mąki
Nie lubię marnować jedzenia- dlatego eksperymentuję z pozostałościami w kuchni. I tak na przykład, piekę placek wykorzystując "wiórki" pozostałe w sokowirówce po wyciskaniu soku z marchwii.
Po sokach wielowarzywnych "wiórki" służą mi do przygotowywania smażonych warzywnych placków, ale o tym innym razem.

Składniki na placek marchewkowy 

2 szklanki świeżych wiórków marchewkowych z sokowirówki
2 jajka
pół szklanki ksylitolu-cukru z brzozy
pół szklanki mielonych migdałów
pół szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki oleju kokosowego- może być inny roślinny
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO

Wykonanie

Jajka ucieram razem z cukrem mikserem na puch, dodaję wszystkie pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksuję, surowe ciasto jest dość sypkie. Przekładam masę na małą kwadratową blaszkę o boku 20/20 wyłożoną pergaminem piekę w wysokiej temp. 180-200 st. C do czasu lekkiego zbrązowienia wierzchu. Po przestudzeniu nakładam białą polewę:

Biała polewa

pół dużego jogurtu naturalnego, gęstego
pojemnik almette naturalnego
5 łyżek cukru pudru wykonanego ze zmielonego ksylitolu

mieszam wszystkie składniki i nakładam na przestudzone ciasto
Smacznego -:)


2 komentarze :

  1. Anonimowy3/28/2013

    Nie nadążam, normalnie nie nadążam. Super pomarańczowy pomysł !
    Jowita

    OdpowiedzUsuń
  2. Jowita,

    Dziękuję -:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...