sobota, 11 maja 2013

do szuflady- "z notatnika ogrodnika" i o warzywach ciepłolubnych

Jeszcze tylko kilka znamiennych dni, gdy imieniny obchodzą: Pankracy, Serwacy, Bonifacy i zimna Zośka a rozsady pomidorów powędrują do przygotowanego tunelu. Pod pomidorkami miejsce zajmą sadzonki bazylii. Marzy mi się w tym roku dużo własnego pesto, planuję też zamrozić świeże liście bazylii, które przeznaczone będą do spożycia w śnieżne zimowe dni.
Po piętnastym do gruntu wysadzę również rozsady: kukurydzy, oberżyny i papryki. Wysieję duże nasiona fasolki szparagowej, dyni i cukini.


 Wszystkie sadzonki, które posiadam regularnie hartuję. Zioła lubią słońce, dużo słońca i tak wystawiane na zewnątrz pięknieją pyszniąc swe liście do słońca- dajcie im takie stanowisko a zachwycą was swym smakiem i obfitym, bujnym wzrostem.


Po długiej zimie zachwcają mnie młode liście na drzewach, które dopiero wybudziły się z fazy pąka.
Cudnie wyglądają też kwitnące drzewa owocowe.


Po obfitych deszczach dobrze jest zabrać się za pielenie na zagonach oraz wysiewy.
Przepikowałam młode pędy cebuli, które wyrosły z nasion sygnowanych marką :" Jamie Oliver"



Takie "dzidziusie" wymagają pokory i cierpliwości. Wysadzanie ich to praca iście aptekarska.
Ale, jak pomyśli się o smaku grilowanej młodej cebulki wprost z grządki, to od razu lepiej robi się na sercu.


{pozdrawiam i " do pracy rodacy!"}
bo przecież  "ORZEŁ MOŻE"









5 komentarzy :

  1. Maj jest cudny i tyle się dzieje. Trochę zmeczenie pewnie daje o sobie ale perspektywa swoich ekologicznych zbiorów dodaje sił do działania. tak trzymaj. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Chyba zatrudniłabym do pikowania tej cebuli samego Jamiego a w tym czasie ugotowała jakąś lokalną smakowitość! Podziwiam. I życzę smacznych grilowych cebulek.

    OdpowiedzUsuń
  3. maszka
    Co tam zmęczenie-jak mawiano u mnie w rodzinie-odpoczniemy w grobie
    tak, maszka ta perspektywa jest bardzo przyjemna i smaczna na dodatek, dzięki za wsparcie
    Ogrody Ewy G.
    Pikowanie z samym kulinarny mistrzem-brzmi nieżle, pomyślę, może uda się go tu jakoś zwabić -:)
    a cebulki polecam do grilowania

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie ,że pokazujesz :) moje sadzonki poidorków juz wyrosły i czekam na rozsade do doniczek , mam nadzzieje ,że zbiorę owoce :)
    a pytanko bazylię rozsadziłam do małych i teraz przesadzę do duzych doniczeka cz ina sie samam rozrosnie czy jedna wiecej ziarenek jej trzeba ??
    sorry za ak banalne pytania ...;/

    OdpowiedzUsuń
  5. Przy sprzyjających warunkach jedna sadzonka pięknie się rozrośnie, możesz też posadzić trzy małe sadzonki razem

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...