Kolejny post pod hasłem: uprawiaj, gotuj, dziel się i smakuj dobra prosto z własnej grządki.
"Z ogrodu na talerz"- możliwie krótka droga jaką przebywają smakowitości na nasze talerze sprawia,że proste potrawy wprost zachwycają swoim aromatem, chrupkością i oczywiście smakiem.
Zebrane plony bardzo wynagradzają wszystkie te trudy a doznania smakowe dowartościowują pozytywnie.
Pomimo zmęczenia, porażek i różnych innych codziennych zobowiązań wciąż chętnie wracam do łopaty i mojego warzywnika. Nie wyobrażam już sobie dnia choćby bez obchodu po ścieżkach w warzywniku. Gdziekolwiek jestem wyszukuję miejsca z uprawami- na mnie takie widoki działają kojąco.
Gotuj z własnych warzyw najlepiej razem z bilskimi.
Szybka pożywna przekąska na letnie upały
Tortilla z pastą z tuńczyka
składniki dla czterech głodnych dorosłych osób
3 puszki odsączonego tuńczyka ( dwie w sosie własnym, 1 w oleju)
2 małe białe cebule pokrojone w kostkę
główka poszatkowanej sałaty lodowej
3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
W misce łączymy rybę,cebulę przyprawy oraz majonez- powstanie pasta.
Na tortille posypujemy sałatę, smarujemy pastą, zawijamy i gotowe.
na zdrowie i z ogrodniczym pozdrowieniem
pycha :)
OdpowiedzUsuń-;)
UsuńEch, a moimi wszystkimi liściastymi pożywiły się ślimaki. Zazdroszczę plonów bo u nas w tym roku sałata tylko ze sklepu:( A sałata prosto z grządki tak cudownie pachnie- żadna w sklepie nie ma takiego aromatu!
OdpowiedzUsuńJaka szkoda, strasznie nie lubię ślimarów-zbieram je ręcznie i wynoszę do lasu a tam porządek z nimi robią-jeże, bynajmniej taką mam nadzieję
Usuńu mnie natomiast szkodniki opanowały kapustne- niestety nie mogę się przemóc,aby zbierać ręcznie larwy bielinka kapustnika a one są głodne- bardzo,bardzo