poniedziałek, 28 lipca 2014

Lactuca sativa L.

Kolejny post pod hasłem: uprawiaj, gotuj, dziel się i smakuj dobra prosto z własnej grządki.
"Z ogrodu na talerz"- możliwie krótka droga jaką przebywają smakowitości na nasze talerze sprawia,że proste potrawy wprost zachwycają swoim aromatem, chrupkością i oczywiście smakiem. 



Nie ukrywam-z całą tą uprawą jest trochę pracy, ale dodam, że zapomina się ją bardzo szybko.
Zebrane plony bardzo wynagradzają wszystkie te trudy a doznania smakowe dowartościowują pozytywnie.
Pomimo zmęczenia, porażek i różnych innych codziennych zobowiązań wciąż chętnie wracam do łopaty i mojego warzywnika. Nie wyobrażam już sobie dnia choćby bez obchodu po ścieżkach w warzywniku. Gdziekolwiek jestem wyszukuję miejsca z uprawami- na mnie takie widoki działają kojąco.

Gotuj z własnych warzyw najlepiej razem z bilskimi. 

Szybka pożywna przekąska na letnie upały

Tortilla z pastą z tuńczyka

składniki dla czterech głodnych dorosłych osób

3 puszki odsączonego tuńczyka ( dwie w sosie własnym, 1 w oleju)
2 małe białe cebule pokrojone w kostkę
główka poszatkowanej sałaty lodowej
3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku

W misce łączymy rybę,cebulę przyprawy oraz majonez- powstanie pasta.
Na tortille posypujemy sałatę, smarujemy pastą, zawijamy i gotowe.

na zdrowie i z ogrodniczym pozdrowieniem




4 komentarze :

  1. Ech, a moimi wszystkimi liściastymi pożywiły się ślimaki. Zazdroszczę plonów bo u nas w tym roku sałata tylko ze sklepu:( A sałata prosto z grządki tak cudownie pachnie- żadna w sklepie nie ma takiego aromatu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaka szkoda, strasznie nie lubię ślimarów-zbieram je ręcznie i wynoszę do lasu a tam porządek z nimi robią-jeże, bynajmniej taką mam nadzieję
      u mnie natomiast szkodniki opanowały kapustne- niestety nie mogę się przemóc,aby zbierać ręcznie larwy bielinka kapustnika a one są głodne- bardzo,bardzo

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...