sobota, 5 lipca 2014

niedziela

Całe grona porzeczek jakby wołały z krzaczka- weź mnie. I jak tu? nawet w upale nie wykorzystać takiego owocowego potencjału. Robimy galaretki owocowe- pyszne i szybkie dzięki zagęszczaniu agarem, pieczemy zawijańce i inne drożdżowe, robimy kremy z owoców na bazie kaszy jaglanej. Powiem nieskromnie- jest smacznie.


Ładnej pogody na niedzielę Wam życzę i pozdrawiam z owocowego ogrodu

4 komentarze :

  1. Porzeczki są fantastyczne, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja znajoma mawia,że :"to najbardziej polskie owoce"
      w warzywniku ostatnio nie mogła odejść od krzaczków, zajadała porzeczki z miłym pomrukiem

      Usuń
  2. Jestem zaintrygowana tym kremem na bazie kaszy jaglanej. Podaj proszę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To proste- można powiedzieć, że to przepis podstawowy możesz go modyfikować-jak lubisz, dodawać swoich smaków:
      ugotowaną kaszę jaglaną miksuje się w malakserze z odrobiną mleka kokosowego ( ilość mleka zależy od ilości kaszy- zwykle jakieś 3-4 łyżki), dodaje się umyte owoce-teraz porzeczki wcześniej truskawki- ilość owoców to kwestia gustu, gdy dasz mniej kaszy a więcej owoców krem będzie bardziej owocowy, gdy odwrotnie będzie bardziej ( powiedziałabym "budyniowy") dosłodzić można ksylitolem lub zwykłym białym cukrem- jak wolisz i gotowe
      taki deser jest wspaniały bardzo zdrowy po nim długo człowiek czuje się dobrze-po spożyciu nie ma uczucia przesytu i długo uczucia głodu- no, bynajmniej tak jest u mnie, szczerze polecam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...