Całe grona porzeczek jakby wołały z krzaczka- weź mnie. I jak tu? nawet w upale nie wykorzystać takiego owocowego potencjału. Robimy galaretki owocowe- pyszne i szybkie dzięki zagęszczaniu agarem, pieczemy zawijańce i inne drożdżowe, robimy kremy z owoców na bazie kaszy jaglanej. Powiem nieskromnie- jest smacznie.
Ładnej pogody na niedzielę Wam życzę i pozdrawiam z owocowego ogrodu
Porzeczki są fantastyczne, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMoja znajoma mawia,że :"to najbardziej polskie owoce"
Usuńw warzywniku ostatnio nie mogła odejść od krzaczków, zajadała porzeczki z miłym pomrukiem
Jestem zaintrygowana tym kremem na bazie kaszy jaglanej. Podaj proszę przepis :)
OdpowiedzUsuńTo proste- można powiedzieć, że to przepis podstawowy możesz go modyfikować-jak lubisz, dodawać swoich smaków:
Usuńugotowaną kaszę jaglaną miksuje się w malakserze z odrobiną mleka kokosowego ( ilość mleka zależy od ilości kaszy- zwykle jakieś 3-4 łyżki), dodaje się umyte owoce-teraz porzeczki wcześniej truskawki- ilość owoców to kwestia gustu, gdy dasz mniej kaszy a więcej owoców krem będzie bardziej owocowy, gdy odwrotnie będzie bardziej ( powiedziałabym "budyniowy") dosłodzić można ksylitolem lub zwykłym białym cukrem- jak wolisz i gotowe
taki deser jest wspaniały bardzo zdrowy po nim długo człowiek czuje się dobrze-po spożyciu nie ma uczucia przesytu i długo uczucia głodu- no, bynajmniej tak jest u mnie, szczerze polecam