Zachęcam Was do wykonania pysznego deseru czekoladowego, który może z powodzeniem nazywać się- samo zdrowie. To deser z rodzaju tych, które nie tuczą i po zjedzeniu, którego nie ogarną nas wyrzuty sumienia.
Moje przepisy przechowuję w skoroszycie-ten prezentowany powyżej jest drugi. Pierwszy ma już dwadzieścia lat, jak ten czas leci! Ale do rzeczy,
Przepis na szybki deser CHOCO
1 awokado
1/2 wyciśniętego soku z cytryny
6 łyżek karobu lub kakao lub pół na pół
dżem z daktyli- 5 łyżek, lub więcej do smaku ( szklanka daktyli na póltorej szklanki wody gotujemy do otrzymania papki, przekładamy do słoika i gotowe- tak słodzę moje słodkości, słoik przechowuję w lodówce)
sugerowane przyprawy do smaku ( w zależności od upodobań): zmielony kardamon, gożdziki, świeży starkowany imbir
Wszystko wkładamy do blendera, miksujemy do pełnego połączenia składników.
Otrzymujemy czekoladowy krem, który przekładamy do pucharków. Pucharki wkładamy do lodówki, po około dwóch,trzech godzinach zajadamy.
Smacznego
Ps. Krem możemy wzbogacić na wierzchu łyżką kremu kasztanowego lub dżemu wiśniowego.
Na słodko, szybko i zdrowo możesz przygotować galaretki z wyciśniętego soku z pomarańczy.
Wyciśnij sok z owoców, w garnku zagotuj szklankę wody do wrzątku wrzuć 2 czubate łyżeczki agaru na litr soku, wymieszaj energicznie, do garnka z agarem dodaj szybko litr soku z pomarańczy i dobrze wymieszaj- nie gotuj.
Rozlej zawartość garnka do połówek pomarańczy, które pozostały po wyciskaniu soku. Poczekaj chwilę aż galaretka stwardnieje, pokrój w księżyce i zajadaj. W wersji " na bogato" możesz polać pół księżyce rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Muszę zapytać o te "6 łyżek karobu"co to jest?:)
OdpowiedzUsuńKarob, to alternatywa dla kakao. Jest bardzo dobry i zdrowy a pozyskiwany jest ze strąków drzewa, mówi się o nim inaczej mączka chleba świętojańskiego.
OdpowiedzUsuńTu możesz o nim poczytać:
http://www.naturanet.pl/karob-proszek-z-chleba-swietojanskiego-id-402.html
mniam mniam, biegnę po pomarańcze :)
OdpowiedzUsuń-:), a zatem smacznego
OdpowiedzUsuń