Są takie bukiety i kwiaty nam podarowane, które chcielibyśmy zachować na dłużej.
Również róże z naszych ogrodów, to często okazy,których "trwanie" nie będzie już tylko wspomnieniem .
Tradycyjne metody zawieszenia główką do dołu nie pozwalają na zachowanie koloru i kształtu. Bukiety tak zasuszone są pamiatką, która przypomina nam tylko o ich minionym pięknie.
Jak ususzyć róże tak aby nie straciły swojego piękna?
W dzisiejszym poście pokażę wam mój pomysł na zasuszenie róż,które pięknie zachowują swój kolor i kształt, chciało by się powiedzieć- FOR EVER.
Metoda ta jest prosta i powoduje tylko minimalną utratę wielkości i jest o niebo lepsza od znanej może wam- metody zasuszania z kaszą manną.
Owinięcie płatków róży watą pozwala na piękne ich zasuszenie. Wata wykonana z bawełny i włókien wiskozowych ma właściwości higroskopijne, pochłania wodę zawartą w płatkach kwiatów i powiedziałabym- mumifikuje je. Jakie to proste!
Dokładnie warstwowo owiń płatki róż, zaczynając od zewnętrznych płatków, tak aby płatki się nie dotykały tylko były poprzekładane watą. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni, po tym czasie delikatnie powyciągaj watę i zobacz co cię czeka. Piękno samo w sobie.
Pozdrawiam was serdecznie, joy
wow nie wiedziałam , dziekuje :) sprawdzę na pewno :)
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno wypróbuję .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
super pomysł:)dziękuję:))właśnie szukałam sztucznej,która by wyglądała jak prawdziwa,ale to może lepszy pomysł:)))
OdpowiedzUsuńw przygotowaniu post, w którym pokażę Wam zdjęcia moich zasuszonych w ten sposób róż.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam