piątek, 21 czerwca 2013

Taki-szybki deser

Gdy zostają nam jabłka i powoli zaczynają więdnąć przygotowuję z nich na szybko ciepły deser.
Kroję obrane jabłuszka na cząstki, podsmażam krótko na maśle klarowanym, dodaję łyżkę miodu, łyżkę płatków migdałowych na koniec posypuję mrożonymi owocami żurawiny i już nie smażę.
Gotowe

Lubię masło klarowane używać jako przyprawy, tak przyprawy, pomimo tego,że służy mi ono do podsmażenia to jego nadrzędną rolą jest wzmocnienie smaku. Pozwala również lepiej wchłonąć witaminki z pożywienia. Masło takie jest idealne do przgotowania warzywnych deserów- na przykład: deser z podsmażonej młodej marchewki czy podsmażane młodziutkie strąki groszku cukrowego. To są warzywne deserki, bo warzywa tak przygotowane emanują słodyczą. 

7 komentarzy :

  1. a myślałaś może żeby zamiast masła użyć oleju kokosowego?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Arienai
    tak- to z całą pewnością dobra alternatywa
    Avrea
    prosty, ale dobry deserek-spróbuj

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze czegoś nowego dowiem się z Twoich postów, dlatego lubię tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, bardzo się cieszę, naprawdę bardzo się cieszę
    dziękuję Ci za pozostawienie komentarza

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego masło klarowane a nie zwykłe? W czym leży różnica?

    OdpowiedzUsuń
  6. Agniecha
    masło klarowane jest dobrym tłuszczem do smażenia- nie przypala się
    powstaje z masła, które poddaje się długiemu procesowi gotowania na bardzo wolnym ogniu
    poczytaj tu na wikipedii
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Masło_klarowane

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...