piątek, 12 grudnia 2014

czerwona kiszona


Czy wiecie, że czerwoną kapustę też można ukisić? Dowód, to ta prezentowana powyżej,która w przygotowaniu.
My już zajadamy się ukiszoną kapustą, powiem Wam- jest bardzo smaczna. Co więcej fajnie wygląda po uduszeniu-jej piękny kolor dodaje potrawom szyku- a przecież to tylko zwykła kapusta. Ostatnio, gdy przygotowałam tartę z duszoną kapustą sama się zdziwiłam- niby taka prosta potrawa a smakuje i wygląda a wszystko to za sprawą małej modyfikacji.
Polecam wszelkie kiszonki, szczególnie teraz zimową porą. Kiszenie warzyw, jak również owoców nie powoduje straty witamin, ponadto bakterie kwasu mlekowego są nam bardzo potrzebne w przewodzie pokarmowym.
Warto spożywać kiszone.
Kiszenie kapusty to bardzo prosta sparwa-praktycznie robi się samo, nam pozostaje tylko poszatkowanie, lekkie osolenie i ubicie kapusty, dociśnięcie talerzem, na którym najlepiej położyć ciężki kamień. Raz dziennie w początkowej fazie należy odgazować kapuchę poprzez przemieszanie i znowu dociśnięcie obciążonym talerzem. Kiszenie rozpoczyna się w temperaturze pokojowej, przerywamy ten proces przenosząc naczynie z kapustą do chłodnego pomieszczenia.

A wkrótce post o kiszonych burakach- czas je ukisić,aby móc przygotować najlepszy wigilijny barszcz.
Do usłyszenia

3 komentarze :

  1. ohoho musi byc smaczna :)
    poprosze przepis na ta tarte

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka tarta to zwykły kruchy placek, na którym układam wcześniej podduszoną i doprawioną kiszoną kapustę ( podobnie jak na bigos-tylko bez mięsnych dodatków), doprawiam: kuminem,suszonymi drobno pokrojonymi śliwkami, pieprzem i solą. Można użyć też ciasta francuskiego-kto co woli. Ważne-spód ciast faszerowanych podpiekam około 10 minut, dopiero na podpieczone wstępnie ciasto nakładam farsz, całość przykrywam pociętym na paseczki ciastem,żeby ładnie wyglądało, smaruję rozkłóconym żółtkiem i ponownie zapiekam.Gotowe,
      posyłam pozdrowienia i życzę smacznego jeżeli zdecydujesz się na taki wypiek -:)

      Usuń
    2. dziekuję ślicznie na pewno zrobię tylko czerwonej kapusty kiszonej brak ,ale to nic spróbuje zrobić ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...