środa, 1 kwietnia 2015

naturalnie farbowane jajka i baba wielkanocna z fasoli


Żółte, zielone, brązowe czy niebieskie-jajka naturalnie farbowane-bez sztucznych barwników a równie ładne i kolorowe.
Jak wykonać kolorowe kraszanki?:

na żółto- gotuj przez 10 minut jajka w wodzie z dodatkiem łyżki kurkumy
na niebiesko- gotuj jajka w liściach czerwonej kapusty
na zielono- gotuj jajka w chlorofilu lub spirulinie ( do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
lub gotuj z "trawką" owsa ( wysiewa się go w pojemniki jak rzeżuchę na święta lub do kupienia w sklepach w okresie przedświątecznym)
na brązowo- w łupinach cebuli lub łyżce czarnej mocnej herbaty


Do farbowania jajek najlepsze są jajka o jasnej skorupce- najlepiej białe.
Wynik farbowania to trochę kwestia przypadku, każde jajko farbowne w naturalny sposób będzie w trochę innym odcieniu.

jajka i baba wielkanocna barwione kurkumą

Wielkanocna baba z fasoli-aromatyzowana cytryną

Składniki:

3 jajka "0"
1/2 szk. cukru
puszka białej ugotowanej i zmiksowanej fasoli
200 g mąki migdałowej ( zmiksowane migdały)
2 łyżeczki proszku bio do pieczenia ( kamień winny)
sok i skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka kurkumy

Wykonanie:

całe jajka utrzeć z cukrem na puszysto, dodać pozostałe składniki- delikatnie wymieszać- tak by nie utracić puszystości.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 st. C do suchego patyczka.

W wersji świątecznej babę można udekorować białą polewą i gotowe, smacznego.




2 komentarze :

  1. Na burakowo - z obierkami od buraczków.:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja rozważam w tym roku jajka w 100% w naturalnym kolorze. I to wcale nie z lenistwa, tylko takie mi się chyba najbardziej podobają :D No ale zobaczymy co na to Młody...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...