Podstawą uprawy własnych warzyw jest gleba w tak zwanej dobrej kulturze. To baza dla wzrostu przy ekologicznej uprawie. Dlatego powinna być przygotowana we właściwy sposób i w wątpliwych lokalizacjach przebadana laboratoryjnie w stacjach chemiczno-rolniczych, które znajdują się we wszystkich dużych miastach Polski. Stacje takie badają zakwaszenie gleby-pH, zawartość makroelementów tj.: fosfor, magnez, potas, azot, oraz oznaczają występowanie metali ciężkich, przeprowadzają kontrolę żyzności gleby na życzenie przygotowują zalecenia nawozowe dla poszczególnych grup roślin: użytkowych lub ozdobnych.
Przygotowana gleba powinna być lekka-rozluźniona i miękka w dotyku, wolna od chwastów, które wybieramy ręcznie przy okazji zruszania gleby widłami. W ekologicznej uprawie nie stosujemy chemii do zwalczania chwastów sic!. Nie stosujemy też nawozów chemii rolnej, wszystko co uprawiamy czerpie składniki pokarmowe ze zdrowej gleby, którą możemy wzbogacać poplonami i kompostem. Stosujemy zasady zmianowania, w cyklach kilkuletnich zamieniamy kwatery dla poszczególnych warzyw.
Po zimie przerzucamy glebę widłami, jeżeli nie wykonaliśmy tego na jesieni i grabimy zruszoną glebę wyrównując w ten sposób zagon. Teraz gleba jest właściwie przygotowana- czekamy na właściwą temperaturę i możemy siać nasionka zgodnie z terminami podanymi na etykietach nasion.
Kiedy zacząć siać?
Korzystając z doświadczeń doświadczonych ogrodników,powiem Wam,że należy obserwować przyrodę i zacząć siać odmiany wczesne, gdy zaczynają rosnąć chwasty.
Zdjęcie powyżej- po sezonie. Grządki pustoszeją a na ich miejsce pojawia się poplon. W naturalny sposób wzbogaca ona ziemię w azot. Przed pierwszym jesiennym przymrozkiem całe roślinki ( poplony) zostają przekopane i rozłożą się w glebie do następnego sezonu.
Przyda mi się Twój przewodnik, będę uważnie śledzić:)
OdpowiedzUsuńoj nie mam ogrodu nietety ale z chęcią czytam twoje porady :) właśnie dziś M wpadł na pomysł żeby kiełki posiać bo on sobie lubi je pojeść muszę poczytać co i jak :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPP
OdpowiedzUsuńZapraszam do wspólnego ogrodowania
Podpędziłam część czosnku w zimnym pomieszczeniu, pojawiły się już pierwsze liście -:)
HFoD
Ja też uprawiam kiełki w słoikach, na przedwiośniu bardzo dobrze smakują a i udają się świetnie na parapecie okna kuchennego