Nie udaje mi się nigdy przekazywać Wam bieżących informacji okołoogrodowych. Zawsze się spóźniam i w efekcie porzucam zaplanowane tematy, bo jak pisać o soku z brzozy ?, gdy drzewa puściły już liście ?, albo o miodzie z mniszka, gdy ten właśnie przekwitł ?.
Ponieważ kwiaty mniszka jeszcze na łąkach spieszę podzielić się z Wami i być może zainspirować Was do spożywania ( w różnej formie- nawet surowej- młode liście mniszka) dobra wprost z łąki.
Po majowym weekendzie, który spędziliśmy na wsi wróciliśmy bogatsi o złote dobro.
Zebraliśmy mlecze wprost z łąki i przygotowaliśmy- "miodek z mniszka lekarskiego".
Skoro lekarski ?, co lekarskiego w nim jest ?
"Wyodrębniono główne związki czynne występujące w korzeniu, liściach i kwiatach tj.:
triterpeny, gorycze, fitosterole, wielocukrowce w tym- inulinę-obniżającą poziom cukru we krwi, żywice, karotenoidy, flawonoidy, ślady olejku eterycznego i triterpeny."
cytat: Leksykon roślin leczniczych, PWRiL, W-wa 1990 r.
Do celów leczniczych wykorzystuje się wszystkie części rośliny: korzeń, kwiaty oraz liście.
Jakie są wskazania lecznicze do stosowania mniszka ( za dr. Jadwigą Górnicką):
- anemie, choroby skóry tj.: opryszczka, łupież, egzema, trądzik
- czyraki, hemoroidy
- kamienica żółciowa i nerkowa ( szczawianowa i fosforowa)
-nadmiar cholesterolu we krwi
- zapaleni dróg żółciowych, wątroby
- otyłość
- paradentoza
- reumartzm
- miażdżyca
-zaparcia, nadfermentacja jelitowa
-zakłócenia krążenia krwi
- żółtaczka
- żylaki goleni
Jak spożywać?
-w formie naparu: garść pociętych korzeni liści wsypać do 1 litra wody i gotować 2 minuty. Naciągać 10 minut pod przykryciem. Przecedzic do termosu i popijać 1/2 szk. codziennie na 30 minut przed posiłkami.
- w formie syropu cukrowego zwanego również- "miodem z mniszka"
W 1 litrze wody gotujemy 300 g ( około 300 szt.) koszyczków mniszka lekarskiego dodajemy 1 kg cukru białego i sok z wyciśniętej jednej cytryny. Redukujemy syrop- gotując na wolnym ogniu około godziny, mieszamy od czasu do czasu, zestawiamy z ognia i pozostawiamy na noc.
Następnego dnia zagotowujemy syrop i przelewamy do umytych i wyoparzonych słoiczków, zakręcamy. Gotowe-miodek przechowujemy w ciemnym pomieszczeniu.
Syrop w smaku jest pyszny.
My używamy do polewania smażonych placuszków przygotowywanych z gotowanej kaszy jaglanej.
- na surowo
młode liście mniszka łączone w sałatkach z sosem vinegret. A co zawieraja liście oprócz wskazanych powyżej związków chemicznych ?. Zawierają sporo witaminy C oraz witaminy z grupy B a te ważne są do suplementowania dla osób, które nie spożywają mięsnych pokarmów.
Znany też jest bardzo prosty sposób na wino z mniszka ( takie rzeczy tygryski lubia najbardziej ) zbieramy korzenie 30-40 g, myjemy, zalewamy butelką białego wina i macerujemy w ciemnym pomieszczeniu około 2 tygodni- często wstrząsając. Przecedzamy i pijemy po łyżeczce 2x3 razy dziennie przed posiłkiem jako środek pobudzający apetyt, lub po posiłku, jako środek ułatwiający trawienie.
Tak prosto można też przygotować wino z innych leczniczych roślin. Następnym razem zaproszę Was na kieliszeczek wina z selera, a raczej z wyciągu z selera. Ale o tym następnym razem- pozdrawiam
Cudowny blog! Dopiero zaczynam swoją przygodę z uprawą roślin i to na balkonie, ale mam ndzieję, że znajdę tu mnóstwo inspiracji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Absynt
cudnie dziękuję !
Usuńw wolnej chwili zajrzyj do zakładki- warzywnik-tam w komentarzach dyskusja dt. uparw pomidorków na balkonie
pozdrawiam,